Şekerli gıdalar tüketildikten sonra dişler fırçalanmalı – SAĞLIK
Ülkemizde çocuklarda diş çürüğü oranının oldukça yüksek olduğunu belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Duman, diş çürümesine karşı erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Diş çürüklerinin önlenmesi için şeker tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini ve dişlerin en az iki kez fırçalanması gerektiğini belirten Duman, diş çürüğü oluşumunda şeker tüketiminin zamanlamasının da önemli olduğunu vurguladı. Ana öğünde şeker tüketmek diş çürümesi riskini azaltırken; Geceleri biberonla beslemek ciddi diş çürümelerine neden olur.İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Duman, çocukluk çağında görülen çürükler ve alınması gereken önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Çocukların %76,5'inde diş çürüğü görülüyorDoç. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya çapında 514 milyon çocuğun diş çürüklerinden kaynaklanan sağlık sorunları yaşadığını belirtti. Dr. Canan Duman, şunları söyledi: “Ülkemizde bu konuyla ilgili yapılan son araştırmada çocuklarda çürük oranının yüzde 76,5 olduğu rapor edildi. Ancak bu yüksek oranlar, bu durumun “normal” olduğunu düşündürmemeli. Çocuklarda ilk dişlerin çıktığı dönem olan yaklaşık 6 ay sonrasında gerekli önlemler alınmazsa yaşamın ilk yıllarında yaygın diş çürükleri oluşabiliyor” dedi.Diş çürüklerine anında müdahale etmek önemliDoç. Erken dönemde oluşan diş çürüklerine zamanında müdahalenin öneminin altını çizdi. Canan Duman, şunları söyledi: “Süt dişlerinde görülmeye başlayan diş çürüğünün durdurulamadığı ve tedavi edilemediği durumlarda ağrı, enfeksiyon, yeme güçlüğü, kilo kaybı gibi doğrudan sorunlar genel sağlığı olumsuz etkileyen birçok ikincil hastalığa yol açabilmektedir. ve genel sağlık. /o mevcut hastalığı ağırlaştırabilir. Gülümsemeyi ve konuşmayı etkileyen diş çürüğü nedeniyle ön dişlerin kaybının, konuşma güçlüğüne ve özgüven eksikliğine yol açabileceği unutulmamalıdır. “Kısacası ailelerin arzuladığı normal durum, çocuklarımızın yiyecekleri acı hissetmeden çiğneyebildiği, çekinmeden gülümseyebildiği sağlıklı dişlerden biri olmalıdır” dedi.Şeker tüketmek diş çürümesini hızlandırıyorDoç. kontrol edilebilir ve kontrol edilemeyen birçok faktörün bir araya gelmesi sonucu diş çürüklerinin oluştuğunu belirtti. Canan Duman, şeker tüketiminin diş çürümesindeki rolüne dikkat çekti: “Temel olarak asit üreten bakteriler, şekeri ağızda sindirirken ve yiyecek/içecek yoluyla aldıklarında dişin yavaş yavaş erimesine neden oluyor. Bu füzyon başlangıçta çıplak gözle görülemez. Tekrarlanan şeker tüketimi, dişlerinizi fırçalamamaktan kaynaklanan bakteri sayısının artmasıyla birleştiğinde gözle görülür diş çürükleri kaçınılmazdır. Genetik yatkınlık ve kişinin tükürüğüyle ilgili faktörler gibi çeşitli faktörler de diş çürüğüne yatkınlığı etkilese de ağız ortamında şeker ve asit oluşturan bakteriler yoksa diş çürüğü oluşmaz. “Şeker tüketimi kısıtlanmazsa ve çocukların dişleri fırçalanmazsa dişleri mutlaka çürür.”Çocuk diş hekimleriyle işbirliği garanti altına alınmalıDoç. erken dönemde önlem alınarak diş çürüklerinin önüne geçilebileceğini belirtti. Canan Duman, şunları söyledi: “Unutmamamız gereken ilk gerçek, çocuklarda diş çürüklerini önlemenin, oluşan diş çürüklerini tedavi etmekten çok daha kolay olduğudur. “İkincisi ise bu hedefe ancak ailelerin ve çocuk diş hekimlerinin işbirliği ile ulaşılabilir” dedi.Geceleri biberonla beslemek diş çürümesi riskini taşıyorDiş çürüğünün önlenmesinde öncelikli olarak şeker tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Canan Duman, şunları söyledi: “'Şeker' deyince aklımıza sadece paketli tatlılar ve çikolatalar gelmemeli. Meyve, meyve suyu, süt ve bazı sebzeler en az bir tür şeker içerir. Ketçap ve bazı salata soslarına da şeker eklenir. Diş çürüğünün oluşumu da içerdiği şekerin türüne veya kıvamına göre değişir. Örneğin kuru meyve gibi besinler dişlere yapışıp uzun süre ağızda kaldığı için risk oluşturmaktadır. Hazır veya ev yapımı meyve suları yüksek miktarda şeker içerir. Şekerin tüketildiği an bile diş çürüklerinin oluşumunda temel önemdedir. Ana öğünle birlikte tüketilmesi riski azaltırken, gece biberonla beslenme ciddi çürük oluşumuna neden oluyor” uyarısında bulundu.Florürlü diş macunu daha koruyucudurDoç. Diyet kontrolünün yanı sıra dişlerin günde en az iki kez çocuğun yaşına uygun diş fırçası ve macunla fırçalanması gerektiğini vurguluyor. Dr. Canan Duman, florür içeren macun kullanımının, florür içermeyen macuna göre yüzde 25 daha fazla koruma sağladığını belirterek, yetişkinlerin diş fırçalamasına yardımcı olmasının önemine dikkat çekti. Canan Duman, şunları söyledi: “Çocukların motor becerileri dişlerini etkili bir şekilde fırçalamaya uygun olmadığından diş fırçalamanın mutlaka bir yetişkinin yardımıyla yapılması gerekir. Doç. Dr. Canan Duman, çocuk diş hekiminde düzenli kontrollerin ve klinikteki koruyucu uygulamaların çürük oluşumunu önlemede en etkili yöntem olduğunu belirterek, “Her çocuğun diş çürüğü riski farklı olduğundan sizin de diş çürüğünüz farklıdır. Diş hekiminiz size en uygun diş macununu ve kontrol sıklığını belirleyecektir.” Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–